side-area-logo

Pellon pinnan muotoilulla syyskylvöisten kasvien viljely mahdolliseksi Parikan tilalla

Maakunta: Varsinais-Suomi
Julkaisija: Ilmase-hanke Luke

Vahtolaisella viljelijällä ja urakoitsijalla Markku Parikalla on omakohtaista kokemusta pellon pinnan muotoilusta. Markku kertoo viljelleensä tilaansa liki kolmenkymmenen vuoden ajan. Tilan pellot on salaojitettu 1950- ja -60-lukujen vaihteessa ja pelloilla ilmeni toistuvasti ongelmia syysviljan viljelyssä niille kertyneiden vesilammikoiden vuoksi. – Salaojat eivät kykene kuljettamaan useiden kymmenien millien rankkasateitten tuomaa vesimassaa putkien kautta pois, ja maan jäätyessä vedellä ei ole edes mahdollisuutta päästä salaojaputkiin, kertoo Markku.

Artikkeli >>

Maan hyvä kasvukunto takaa hyvän sadon, myös kaupunkiviljelyssä Helsingissä

Maakunta: Uusimaa
Julkaisija: Ilmase-hanke Luke

Stadin puutarhuri Jan Liesaho viljelee Herttoniemen museokartanon peltoja keskellä Helsingin kaupunkia. Jan kertoo aloittaneensa viljelyn Herttoniemen kartanolla vuonna 2013. Museokartanon pellot olivat olleet useita vuosia huonosti hoidettuina maisemapeltoina. – Onneksi pääsin tutustumaan peltoihin jo edellisenä kesänä, tiesin ainakin osan mahdollisista sudenkuopista sekä mahdollisuuksista, kertoo Jan kokemuksistaan viljelyn alkutaipaleesta.

Artikkeli >>

Maan kasvukunnon havainnointia ja kastelierojen määrän selvittämistä sinappitestin avulla Meri-Tuuli ja Vesa Syrjäsen tilalla Karkkilassa

Maakunta: Uusimaa
Luomu: Kyllä
Julkaisija: Ilmase-hanke Luke

Vesa ja Meri-Tuuli Syrjänen viljelevät Vesan kotitilan peltoja Karkkilan Haavistossa. Vesa on ollut Kosken tilan isäntä vuodesta 2005 lähtien. Tila siirtyi luomuun vuonna 2012. -Innostuminen peltojen maanrakenteesta on syntynyt pikkuhiljaa vuosien varrella. Viime vuosina on ollut tarjolla monipuolisesti erilaisia luentoja, koulutuksia ja pellonpiennartapahtumia, joissa on teemana ollut maankasvukunto ja sen parantaminen. Toki peltoja on pyritty hoitamaan parhaan tietämyksen ja osaamisen mukaan tilalla jo aiemminkin, kertoo Vesa Syrjänen.

Artikkeli >>

Uusi-Anttilan tila: suorakylvö

Maakunta: Satakunta
Julkaisija: SOMPA-hanke Luke

Timo Pärssisen viljatila Uusi-Anttila sijaitsee Eurajoella, Rauman ja Porin välissä. Luomuviljelystä tilalla luovuttiin vuonna 2000, kun käyttöön otettiin monessa suhteessa ympäristöä säästävä peltojen suorakylvö. Menetelmään liittyy olennaisesti kasvinvuorottelu, tänä vuonna Timo valitsi viljelyyn vehnää ja kauraa, kerääjäkasvina pelloilla on valkoapilaa. Peltoalaa tilalla on 15,7 hehtaaria, josta 7 hehtaaria on turvemaata. ”Sadon puolesta turvemaa pelasti tänä vuonna kuivuudelta, savimaihin verrattuna hehtaarikohtainen sato oli lähes nelinkertainen”, Timo kiittelee.

Artikkeli >>

Kumpulaisen luomuvihannestila: Muokkauksen minimointi

Maakunta: Pohjois-Pohjanmaa
Julkaisija: SOMPA-hanke Luke

Matti Kumpulainen viljelee Rauhalan tilaa Pyhännän Ahokylässä. Viljelty pinta-ala kasvaa nopeasti ottaen takaisin viljelyyn 40 vuotta viljelemättä olleita pusikoita, ja on tällä hetkellä noin 70 hehtaaria. Tällä hetkellä päätuotantosuunta on avomaanvihannesten tuotanto, joista tuotantoa on merkittävissä määrin porkkanassa ja lantussa. Kylä on ollut 1970-luvun rakennemuutoksen seurauksena vähän viljelty ja ohittanut voimaperäisen viljelyn jakson. ”Nyt viljelykuntoa kasvatetaan luomuna, joka sopii hyvin luonnollisen olotilan saavuttaneeseen peltomaahan”, toteaa Matti.

Artikkeli >>

Carbon Action -hiilitilat: Verkatakkila

Maakunta: Uusimaa
Julkaisija: Carbon Action -hanke
Vuosiluku: 2020

Verkatakkilan tila Vihdissä. Sitä pyörittää nuori viljelijäpari Sirkku Puumala ja Patrick Nyström. Viljelyksessä on noin 200 hehtaaria peltoa kolmen eri tilakeskuksen alueella. Maan kasvukunnon vaalimisesta innostunut viljelijäpari on tehnyt aktiivisia toimenpiteitä kasvukunnon hyväksi viitisen vuotta. Viljelykierrossa tällä tavanomaisella kasvinviljelytilalla on mallasohraa, kuminaa, syysvehnää, syysruista, härkäpapua sekä maanparannusnurmea.

Artikkeli >>