side-area-logo

Carbon Action -hiilitilat: Millola

Maakunta: Uusimaa
Julkaisija: Carbon Action -hanke 2020

Millolan tila Lohjan Saukkolassa. Huikeassa perinnemaisemassa tilaa pitävät Mikko Leikola ja Anu Juurakko. Mikon suku on viljellyt tilaa jo vuodesta 1890 ja monien vaiheiden jälkeen tilalla siirryttiin emolehmätuotantoon vuonna 1990. Emolehmiä on ollut tilalla siis jo 30 vuoden ajan. Millolassa kasvatetaan ja jalostetaan huolella Hereford karjaa, jonka jalostuksessa muistetaan kultainen keskitie. Mikko ja Anu ovatkin tunnettuja Hereford-rodun puolestapuhujia ja jalostajia.

Lue lisää >>

Maaseutu ja kaupunki kohtaavat Ylisjoen tilalla

Maakunta: Uusimaa
Julkaisija: VILKKU-hanke 2019

Maitotilan karja laiduntaa puolen kilometrin päässä Klaukkalan vilkasliikenteisestä keskustasta. Laidunmaiseman yllä leijuu tien rakentamisen uhka. Päivi ja Tomi Toivomäki ovat viljelleet tilaansa Nurmijärven runsasväkisimmän taajaman kupeessa 21 vuoden ajan. Klaukkalasta on kasvanut yli 17 300 asukkaan kyläkeskus. Navetan nurkalta on vain parisataa metriä lähimpien kerrostalojen pihaan. Peltoaukean laidalla seisoo noin 500 oppilaan Isoniitun koulu. Maalaismaisemaan mahtuvat myös lämpövoimalaitos ja jätevedenpuhdistamo.

Lue lisää >>

Ylämaankarja hoitaa maisemaa ja uhanalaisia perinnebiotooppeja

Maakunta: Satakunta
Julkaisija: TEHO-hanke 2012

Kun naapuriin ilmestyi ylämaankarjaa 2000-luvun alkupuolella, Osmo Mäki-Jaakkola vuokrasi niistä viisi pitämään siisteinä ränsistymään alkaneita vanhoja ranta- ja metsäniittyjä. Nyt omaa karjaa on jo noin 50 päätä ja hoidettavaa laidunaluetta noin 80 hehtaaria. Parin vuoden takaisen sukupolvenvaihdoksen myötä karjasta, tilan viljelystä ja kasvihuoneista vastaa Mikko Mäki-Jaakkola ja Osmo on ottanut itselleen paimenpojan roolin. Eläinmäärä on tällä hetkellä sopiva suhteessa laidunmäärään. Ja työtä yhdelle paimenpojalle on riittävästi.

Lue lisää (PDF) >>

Carbon Action -hiilitilat: Miekon-Liski

Maakunta: Kanta-Häme
Julkaisija: Carbon Action -hanke 2021

Kanta-Hämeessä Tammelassa sijaitsevaa tilaa viljelevät Riitta ja Matti Lehtinen. Tilalla on 18 ha nurmiviljelyksessä olevaa peltoa. Pellot ovat luomussa, mutta 19 lypsylehmää ovat tavanomaisia. Karja koostuu erirotuisista suomenkarjan edustajista, suurimman osan ollessa ruskeita länsisuomalaisia. Neljä lapinlehmää ja yksi kyyttö täydentävät joukkoa. Parikymmenpäinen nuorkarjalauma kasvattaa karjan koon lähelle neljääkymmentä.

Lue lisää >>