side-area-logo

Carbon Action -hiilitilat: Tuorla Farm

Maakunta: Varsinais-Suomi
Julkaisija: Carbon Action -hanke 2020

Tuorla Farmi, Ammattiopisto Livian Tuorlan maaseutuopiston koulutila Piikkiössä. Tuorla Farmin tilanhoitajana toimii Tuomo Virta, ja käytännön töitä tekevät hänen lisäkseen tilalla opiskelijat. Koko Tuorlan maataloustiimiä vetää Jenna Ekman. Kyseessä on tavanomainen tila, jolla sekä kasvintuotantoa, sikoja että emolehmiä. Peltopinta-alaa tilalla on 191,5 ha, joista 40 ha on vuokramaita. Tilalla on biokaasureaktori, jolla tuotetaan kaasua, lämpöä ja biodieseliä. Viljelykierto on hyvin monipuolinen, koska tilalla viljellään kaikenlaisia kasveja, jotta oppilaat oppivat erilaisten kasvien viljelyä.

Lue lisää >>

Kaistin tila säästää energiaa suunnitellusti

Maakunta: Satakunta
Julkaisija: TEHO-hanke 2012

Huittislainen Kaistin tila on investoinut paljon energian säästöön. Lihasikalan valinnat maksavat itsensä takaisin pieninä käyttökustannuksina. Vesa ja Sari Harjunmaa teettivät tilalleen energiasuunnitelman vuonna 2010. ProAgrian tekemä suunnitelma oli Satakunnan ensimmäinen, eikä ole sattumaa, että se tehtiin juuri Kaistin tilalle. Harjunmaita kiinnostaa energiansäästö, ja suunnitelman esittämät toimet olikin jo käytännössä päätetty toteuttaa.

Lue lisää (PDF) >>

Kuivurin lämmitys hakkeella Myllymäen tilalla Nurmijärvellä

Maakunta: Uusimaa
Julkaisija: Ilmase-hanke Luke

Kallepekka Toivonen viljelee Myllymäen tilaa Nurmijärvellä. Tilalla on siirrytty asuintalon hakelämmitykseen jo vuonna 1989 edellisen isännän toimesta. Kun tila siirtyi Kallepekalle noin kaksikymmentä vuotta sitten, uusittiin hakepannu ja syöttölaitteisto hieman suuremmaksi ja samalla rakennettiin uusi hakesiilo ja –varasto. – Hakelämmitys laajeni tilallamme niin, että 2001 valmistui aivan pannuhuoneen viereen lämmitettävä korjaamohalli, johon vedimme lämminvesiputket lämpökeskuksesta ja vesipatterit. Näin ollen hakkeella on lämminnyt tilallamme 2001 jälkeen päärakennus, erillinen saunarakennus, korjaamohalli sekä kalustosuojan toisessa päässä oleva autotalli, kerto Kallepekka.

Lue lisää >>